Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Ekonomisk brottslighet kostar 100 miljarder per år

Ekobrottsmyndigheten bekämpar ekobrott, så att du inte blir lurad på pengar. Den ekonomiska brottsligheten gör att staten går miste om skatter och avgifter samtidigt som våra välfärdssystem missbrukas av kriminella.

RevisorRevisor

Bakgrund

Ekobrott kan uppfattas som en elegantare form av brottslighet som saknar offer och är mindre smutsig än narkotikabrott våldsbrott och trafficking. I själva verket är ekobrott ofta nära sammanlänkat med annan systemhotande brottslighet och pengarna som tvättas kommer ofta från andra brott längre ned i pyramiden. Vi på Decerno åtar oss i första hand uppdrag som skapar en tydlig samhällsnytta och vill därför bidra till att bekämpa ekobrott. Läs mer om vår etiska policy.

Förstudie och designprocessen

Vi arbetade enligt designprocessen double diamond. För att förstå användarnas behov så gjorde vi en omfattande användarenkät på webbplatsen. Vi frågade bland annat vem besökaren är, vad den vill uppnå med sitt besök och om det är enkelt att göra det den kom för att göra. Vi fick då en tydlig bild av vilka målgrupper som besöker webbplatsen, samt vad respektive målgrupp behöver. Vi intervjuade också anställda inom organisationen för att förstå vad organisationen vill uppnå samt hur webbplatsen kan avlasta anställda inom organisationen.

Abstrakt illustrationAbstrakt illustration
EBM - Ekobrottsmyndigheten
EBM

En webbplats som effektivt bekämpar systemhotande brottslighet

Det går inte att utreda bort brottslighet, däremot går det att förebygga bort brottslighet. Webbplatsen informerar därför om ekobrott i allt från forsknings i makroperspektiv till handgripliga guider hur du undviker att drabbas av ekobrott. Vi gjorde det även enklare att anmäla och tipsa om ekobrott. För att avlasta myndighetens specialister som reser runt och föreläser om ekobrott, arbetade vi mycket med streamad video för att nå ut ännu bredare med föreläsningarna.

Nominerades i Publishingpriset

Förutom att skapa nytta och effektivt avlasta organisationen ville vi skapa en tillgänglig, funktionell och samtidigt snygg snygg design som en del av användarupplevelsen. Ekobrottsmyndighetens webbplats blev nominerad i Publishingpriset i kategorin Webb/samhällsajter. Det blev inget pris den här gången, men vi är ändå stolta att vi hävdade oss så bra bland alla svenska samhällsajter.

PublishingprisetPublishingpriset

Undrar du något?

Jag pratar gärna med er, både om ni har funderingar kring om vi kan hjälpa er med en specifik utmaning eller om ni bara vill ha en förutsättningslös diskussion kring era behov.

Fredrik LundinFredrik Lundin

Fredrik Lundin

Designchef

Fler kundcase

flickaflicka

BUP Stockholm

ÅklagareÅklagare

Åklagarmyndigheten

SiSSiS

SiS

Could not find any posts

Vill du att vi hör av oss?

Please fill out