Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

5 bra frågor för designkritik

Carl Magnus SwahnCarl Magnus Swahn

Carl Magnus Swahn

Designkritik är kraftfullt verktyg i designprocessen och en möjlighet för designern att förbättra designen. Designkritik är också en bra övning, inte bara för designern, utan även för andra deltagare att prata om design och sätta ord på olika delar av designen. Genom att prata om design och designidéer så är det även ett sätt för designern själv att bli bättre på att sälja in sina designidéer och sin design.

Det är viktigt att hålla tycke och smak utanför designkritiken och istället fokusera på designens funktion. Här är fem frågor som jag gillar och som jag själv har använt för designkritik.

Vad ska designen uppnå?

Det här är viktigt för guppen att  förstå, för att kunna diskutera designen på ett konstruktivt sätt. Den väcker också naturliga följdfrågor. Vad syftar den till? Löser den ett problem för användaren?

För vem är designen?

Vem är målgruppen och vad vet vi om målgruppen? Bra design baseras på kunskaper om användaren.

Vilket eller vilka element är viktigast i designen?

Allting är inte lika viktigt och den här frågan hjälper till att prioritera funktioner och information. Följ gärna upp med följdfrågor som säkerställer att det viktigaste innehållet får ta för sig mest och är mest tillgängligt för användaren.

Vad kan tas bort?

Att förstå vad som är minst viktigt i designen är nästan lika viktigt som att förstå designens viktigaste element. Alla delar konkurrerar om samma uppmärksamhet och det som är mindre viktigt blir brus som distraherar användaren från att fokusera på det som är viktigt.

Vad skulle du göra annorlunda om du fick börja på ett blankt papper idag?

Det är lätt att tratta ner designarbetet och fastna i att enbart göra små förfiningar av det som redan finns på bordet. Finns det några stora förändringar som skulle göra designen mer effektiv?

Wireframes
Wireframes

Är du intresserad av att veta med om designkritik? Hör av dig till Calle!

Carl Magnus SwahnCarl Magnus Swahn

Carl Swahn

Strateg

Vill du att vi hör av oss?

Please fill out