Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

SiS

Det gäller livet

Statens institutionsstyrelse, SiS, ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. Vi utvecklade ett verksamhetsystem i syfte att förenkla arbetet i verksamheten och i slutändan ge bättre vård.

SiSSiS

Bakgrund

SiS hade ett föråldrat och ineffektivt verksamhetssystem vad gällde såväl förmågor och funktioner som användargränssnitt och underliggande teknik. Då SiS är den enda organisationen i Sverige som bedriver denna verksamhet så är behoven unika. Det innebär att ett standardsystem inte kan tillgodose behoven på ett effektivt sätt utan det krävs ett egenutvecklat system.

Decerno är specialister på skräddarsydda lösningar och vi åtar oss i första hand uppdrag som tydligt bidrar till samhällsnytta. Vi blev därför oerhört glada när vi fick förtroende att arbeta med detta viktiga uppdrag. Läs mer om vår etiska policy!

Verksamhetssystem för vård och omsorg

Vår målbild var att verksamheten skulle ägna mindre tid till administration och mer tid till den faktiska vården. Vården och behandlingen ska utgå från de enskilda ungdomarnas behov och vara rättssäker.

Decerno levererade ett modernt och intuitivt verksamhetssystem som gav stöd i det dagliga arbetet, för alla delar av verksamheten.

  • Enklare att placera ungdomar
  • Stöd för att enklare skapa vårdplaner
  • Stöd för att ta rätt beslut
  • Enkelt att skapa tydliga relevanta journaler
  • Enklare att följa upp vårdplaner.
  • Smarta kopplingar till andra system som ekonomisystem och fakturasystem
Abstrakt illustrationAbstrakt illustration

Processen – så gjorde vi

Vi arbetade enligt double diamond designprocess. För att på djupet förstå användarnas behov och verksamhetens behov lade vi stort fokus på att intervjua de faktiska användarna som arbetar med ungdomarna som t ex vårdare och psykologer. Vi ville förstå deras mål och varför målen är viktiga för dem. Vi intervjuade även ansvariga högre upp i organisationen för att förstå verksamhetsmålen.

Nära arbete med användarna ger ständiga förbättringar

Vi arbetade hela tiden nära användarna. Vi skissade tillsammans på whiteboards. Vi gjorde designsprintar tillsammans. Vi gjorde löpande förbättringar i konceptskisser, wireframes och grafiska skisser innan vi gick vidare till utveckling av funktionerna. För att säkerställa god användbarhet gjorde vi användbarhetstester av såväl skisser, prototyper och byggda funktioner.

Tekniken bakom

Systemet Kaj är en modern webbapplikation, en så kallad Single-Page Application, där frontend är  byggd i ramverket React i TypeScript/javaScript, och Microsoft .NET Core och C# för systemets backend.

Kaj bygger på principerna bakom Domän-driven design (DDD) där kundens domän, domänkunskap och behov ligger till grund för hela utvecklingen.

Förutom att leverera maximal kundnytta, har fokus för Kaj varit prestanda, stabilitet, skalbarhet, testbarhet och speciellt säkerhet, med en avancerad behörighetsmodell i botten. Decerno har byggt ett eget integrationstestramverk som både testar systemets API:er  och genererar verklighetsliknande testdata automatiskt varje natt.

Kaj är i ordets rätta bemärkelse ett skräddarsytt verksamhetssystem för SiS.

Kontakta mig om du har några frågor. Jag berättar gärna mer om hur Decerno kan hjälpa dig och din verksamhet.

Jessica CederinJessica Cederin

Jessica Cederin

Kundansvarig

Liknande kundcase

Fastighetsbyrån – AI

byggarbetsplatsskanska case

Skanska

LägenheterLägenheter

Fastighetsbyrån

Could not find any posts

Vill du att vi hör av oss?

Please fill out