Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Skrivmaskinen – AI genererade objektsbeskrivningar åt Fastighetsbyråns mäklare

Skrivmaskinen är det senaste tillskottet i Fastighetsbyråns digitala verktygslåda, som använder AI för att effektivisera och förbättra mäklarnas arbete.

Fastighetsbyrån har 265 kontor, 1700 medarbetare och förmedlar nästan en fjärdedel av alla bostadsaffärer i Sverige. För att behålla ställningen som Sveriges ledande fastighetsförmedlare så arbetar Fastighetsbyrån ständigt med att förbättra och utveckla sina digitala tjänster för att underlätta för såväl mäklare som säljare och köpare.

Med den pågående AI-revolutionen i ryggen så tittar Decerno och Fastighetsbyrån tillsammans nu på hur AI kan användas i mäklarnas vardag för att förenkla, effektivisera och förbättra deras arbete. Med omkring 40 000 sålda bostäder per år finns det stora vinster för Fastighetsbyrån i att effektivisera processen att snabbt få ut nya lägenheter och hus på marknaden. Inför varje försäljning så behöver till exempel fastighetsmäklarna ta fram en tydlig, korrekt och tilltalande objektbeskrivning för annonsering.

För att underlätta detta arbete så har Decerno byggt “Skrivmaskinen”. Det är en lösning där Generativ AI har integrerats i Fastighetsbyråns befintliga mäklarsystem. Genom Skrivmaskinen så får mäklarna hjälp med färdiga objektbeskrivningar som skrivs av den integrerade AI-tjänsten. Skrivmaskinen avlastar mäklarna betydligt i denna process och gör dessutom arbetsmomentet med att ta fram en beskrivning mer lustfylld.

Med Skrivmaskinen blir skrivandet av objektbeskrivningar både enklare och mer effektivt för våra mäklare. Tiden som Skrivmaskinen frigör kan mäklarna i stället fokusera på våra köpare och säljare.

Henrik Ekström, produktägare, Fastighetsbyrån

Systemet skapar utifrån känt data och bilder på objektet i fråga ett högkvalitativt förslag på en objektbeskrivning som mäklaren kan välja att använda rakt av eller ha som ett underlag att göra förändringar i.

Lösningen bygger på Open AI API samt Azure Image Analysis API där relevant information från bildanalys kombineras med annan relevant objektsdata, Fastighetsbyråns riktlinjer för texter samt inställningar och skräddarsydda promptar. Utifrån denna samlade information så kan Skrivmaskinen ta fram träffande objektbeskrivningar som lyfter fram objektets särskilda egenskaper. Nedan är ett exempel från en AI genererad objektsbeskrivning framtagen med Skrivmaskinen:

Närområdet kring Skuru bjuder på många trevliga aktiviteter och möjligheter. Njut av sköna promenader längs vattnet eller ta en båttur runt skärgården. Här finns även flera mysiga caféer och restauranger att utforska.
Ta chansen att förvärva denna bostad och få en härlig sjöutsikt tillsammans med en trevlig uteplats att njuta på. Kontakta oss så berättar vi mer och välkomnar dig till visningen!

Fastighetsbyråns Skrivmaskin

Tjänsten har uppskattats mycket på de pilotkontor där den testats och lanserades i mars 2024 till alla Fastighetsbyråns kontor runt om i landet.

Som helhetsleverantör till Fastighetsbyrån så är det en självklarhet för Decerno att ta ett stort ansvar över att mäklarsystem och digitala tjänster ligger i framkant med AI som en integrerad och naturlig del för att ytterligare stärka Fastighetsbyråns position som en digitalt driven, marknadsledande aktör inom fastighetsmäklarbranschen.

Vill du veta mer om hur du kan använda AI för att förbättra eller förenkla arbetet i din organisation?

Mikael Stralje

Kundansvarig

Vad är OpenAI API och hur använder du det?

OpenAI API är ett kraftfullt verktyg utvecklat av OpenAI som ger tillgång till avancerade modeller för artificiell intelligens, inklusive språkmodeller som GPT-serien (Generative Pre-trained Transformer). Det tillåter utvecklare att integrera toppmoderna AI-funktioner i sina applikationer, webbplatser eller tjänster utan att behöva bygga och träna egna modeller.

Utvecklare kan integrera OpenAI API i en mängd olika applikationer och tjänster för att förbättra användarupplevelsen och automatisera olika uppgifter. OpenAI API kan tex användas för en rad olika textbaserade uppgifter, såsom textgenerering, översättning, sammanfattning, generera frågor och svar, simulera en konversation, textanalys och mer. Mängden användningsfall och möjligheter baserat på dess flexibilitet och kraft är stor.

Vad är Azure Image Analysis API och hur använder du det?

Azure Image Analysis API är en del av Microsoft Azures Cognitive Services, som erbjuder avancerade bildanalysfunktioner genom maskininlärning och datorseendetekniker. Detta API tillåter utvecklare att integrera bildanalysfunktioner i sina applikationer, inklusive funktioner som objektdetektering, ansiktsigenkänning, textigenkänning och bildklassificering.

Exempel på hur du kan använda Image Analysis API inkluderar att skicka en bild till API:et för att få tillbaka information om objekt som finns på bilden, identifiera ansikten och få information om dem, extrahera text från bilder, samt klassificera bilder baserat på innehåll eller koncept.

Vill du att vi hör av oss?

Please fill out