Summering av nordic.design 2017

När den internationella designkonferensen nordic.design ägde rum den 6 september så var självklart Decerno på plats. Våra designers Oskar, Ellen och Fredrik representerade oss och med tillbaka till kontoret och designteamet hade de ny kunskap och inspiration!

Talare från branschen avhandlade många intressanta och relevanta ämnen inom UX, UI, AI och design. En spännande iakttagelse var att talarna ibland berörde liknande ämnen, men ur väldigt olika perspektiv.

Tim Van Damme (Abstract) hyllade det minimalistiska uttrycket genom påståendet “tråkig design är ofta bra design”. Design behöver ta ett steg tillbaka, menade hanoch inte ta fokus från innehåll och huvudsakliga interaktioner. Tobias Ahlin(Minecraft) hade ett annat perspektiv och menade att design idag tenderar att bli för utilitaristisk och att spelvärlden kan inspirera designers till att förstå värdet av att väcka känslor och engagemang hos användaren i exempelvis ett köpflöde. 

Cat Noone (Iris) ville i sin tur sticka hål på en nästintill vedertagen sanning i branschen om att “en levererad lösning trumfar en perfekt lösning”. Detta genom att låta tillgänglighetsperspektivet vara i fokus, vilket hon menade är en nödvändig utgångspunkt i all design för att den ska ge något värde över huvud taget. 

Inklusion och mångfald var ett ämne som många talare lyfte fram, bland andra speldesigners Willow Mellbratt och Petter Karlsson (Toca Boca). De förklarade vikten av att deras användare, barnen, behöver kunna identifiera sig med de animerade karaktärerna i spelen för att inkluderas och engageras. Tim Van Damme rådde arbetsgivare att inte anställa kloner då han menade att ett designteam med en mångfald av bakgrunder levererar betydligt bättre produkter till användarna.

Molly Lafferty (This Also) annonserade att TV:n är död, följt av en redogörelse om hur det är att designa för dagens playtjänster, som Netflix och HBO, i relation till TVns kontext, historia och demografi. Övriga intressanta ämnen som avhandlades var komponentbaserade designsystem (Karri Saarinen, Airbnb), Artificiell Intelligens (Tove Blomgren, Doberman) och typografi (Sofie Björkgren-Näse). 

Förutom att inspireras av alla fantastiska talare minglade Oskar, Ellen och Fredrik med branschkollegor, åt sockervadd och njöt av den fantastiska lokalen Nobelberget där konferensen ägde rum. När kvällen började lida mot sitt slut och det var dags för kvällens sista talare att äntra scenen, Fredrik Öst från Snask så kände Oskar, Ellen och Fredrik att det var dags att gå hem.